דבקים חדשים על בסיס מים מתוצרת ALFA-KLEBSTOFFE
לתעשיית המזרנים והרפדות
במשך עשרות שנים השתמשה תעשיית המזרנים והרפדות בארץ בדבקי מגע על בסיס מדללים (סולבנטים) לצורך הדבקת ספוג, לטקס, ויסקוזה, חומרים אלסטיים, בד לא ארוג ועוד, רובם סינטטיים וחלקם הקטן חומרים מן הטבע כמו הלטקס למשל. חומרים אלה הם חומרים נדיפים, מסוכנים לבריאות, הן למי שעובד איתם והן לאיכות הסביבה. הם פוגעים בנשימה, הם פוגעים באוויר שבתוך המפעל ומחוצה לו והימצאותם באוויר כחומר נדיף.
בעשרים השנים האחרונות, פועלת תעשיית הדבקים העולמית רבות במטרה ליצור דבקים ידידותיים יותר, רעילים פחות וטובים יותר בתפקודם. בין היתר פותחו מדללים לא דליקים כמו זה על בסיס מטילן כלוריד, שבדיעבד התגלה כחומר לא פחות מזיק ולמרות שהוחל בהוצאתו מייצור חומרי גלם ודבקים בכלל זה, הוא עדיין מצוי בשימוש במספר מפעלים. נכון שהחומר אמנם לא דליק, אך הוא סובל מכמה וכמה מפגעים ובעיות, ולהלן אציין כמה מהם:
ראשית המטילן כלוריד הוא חומר נדיף וככזה נדיפותו הגבוהה גורמת למפגעים נשימתיים חריפים. מגע ממושך של החומר עם עור הגוף עלול לגרום להמסת חלק מרקמות השומן של העור וכתוצאה מכך ייווצרו בעור גירוים או כוויות כימיות. המטילן כלוריד חשוד כחומר מסרטן, שכן בניסויים מעבדתיים בחיות התברר שהוא קשור לסרטן הריאות, הכבד והלבלב. המטילן כלוריד משמש בין היתר כחומר מסיר צבע, ובמדינות האיחוד האירופי כבר נאסר על אנשי מקצוע, מפעלים וגם על הצרכנים להשתמש בו כמסיר צבע. המסקנה מכל אלה היא אחת: המטילן כלוריד הוא חומר מסוכן ורעיל.
בעשור האחרון גברו מאוד הפיתוחים של חומרים על בסיס מים. התברר, שלמרות הנטרליות המלאה של המים, הם יכולים להיות נשא יעיל לחומרים ולנוזלים תעשייתיים, גם אם הם באים במגע עם חומרים פולימריים או כימיים. היום, תעשיית הצבעים העולמית חותרת לקראת הפיכתה לתעשיית צבעים על בסיס מים. תהליך כזה עובר עתה גם על תעשיית הדבקים.
כזכור, חברת “שחמורוב”, הייתה החלוצה בתעשיית הרהיטים שהציעה צבעים ומוצרים נלווים על בסיס מים. לאחרונה התחלנו לייצג את חברת ALFA-KLEBSTOFFE השוויצרית, המתמחה בפיתוח וייצור דבקים על בסיס מים. בין היתר פיתחה חברה זו דבקים רב שימושיים להדבקת גומי לסוגיו, להדבקת חומרים אלסטומרים סינטטיים לתעשיות המזרנים, ספוגים וכן דבקים ייעודיים לשימושים שונים.
את הדבק לתעשיית הרפדות מיישמים בהתזה באמצעות אקדחי HVLP המסוגלים להתיז שני חומרים בו זמנית ובתהליך אחד. למשל, מתיזים מנחיר אחד את הדבק ומהנחיר השני מתיזים חומר מאיץ המאפשר הדבקה מהירה מאוד של המשטחים השונים זה לזה.
במידה ונדרשות תפוקות גבוהות, ניתן ליישם את החומר בעזרת מכונות הדבקה בגלילים. מכונות אלה מצוידות בגלילים, ברוחב מעל 2 מ’, המקבלים את הדבק ממיכל עליון ומורחים אותו תוך תוך כדי תנועה בצורה מדודה. במקרה זה אין צורך במאיץ, מפני שלאחר מריחת כל השכבות המכונה מבצעת לחיצה על כל השכבות המודבקות בבת אחת. תוך מספר שניות בודדות אפשר להדביק זו לזו את כל השכבות של ספוג, לטקס, ויסקוזה וכו’. אגב, מספר מפעלים בארץ רכשו בחו”ל מכונות למריחת דבק בגלילים ואחרים בנו בעצמם מכונות כאלה.
תהליך ההדבקה התעשייתי בעזרת הדבקים של ALFA-KLEBSTOFFE הוא קל, פשוט, איננו פוגע בעובדים המשתמשים בהם, לא מזיק ללקוחות שישתמשו במוצרים שהוא מדביק והוא “ירוק” גם לסביבה.
בתמונה מספר 00א’ נראה מר יצחק ברססט, הבעלים והנשיא של מפעל המזרנים ומערכות השינה “הולנדיה” ליד מכונת הדבקה בגלילים ליישום דבק על בסיס מים מתוצרת ALFA-KLEBSTOFFE על משטחים של מזרונים. מר ברססט הוא האחראי על המחקר והפיתוח של החברה והוא זה שתכנן ובנה את המכונה. בתמונה 00ב’ ו-00ג’ נראים הגלילים בעת מריחת הדבק. בתמונה 00ב’ ניתן גם לראות למעלה, מיכל גדול המכיל את הדבק אשר זורם בגרביטציה לכיוון הגלילים.
קיימים מספר דבקים ליישומים השונים וכמובן שצמיגותו של הדבק להתזה שונה מצמיגותו של הדבק ליישום במכונת הדבקה בגלילים.
לכבוד תחילת שיווק דבקי ALFA-KLEBSTOFFE בארץ, חברת “שחמורוב” תסייע בביצוע ניסיונות להתאמת הדבק לסוג היישום. מפעלים המעוניינים להצטרף למהפיכת הדבקים על בסיס מים מוזמנים לפנות אליי לפי הטלפון שלמטה ויקבלו את כל הסיוע הדרוש.